Harrastukseen tukea sponsoreilta

Urheilu on aina antoisa harrastus, oli kyse sitten yksilölajista tai joukkuelajista. Yksilölajin harrastaja puurtaa harvoin täysin yksin, mutta joukkueessa yhteisöllisyys ja toisten tsemppaaminen korostuvat, ja harrastuksen hyvää tekevät ominaisuudet heijastuvat myös muualle elämään.

Urheiluseuroilla harvoin on taskut täynnä rahaa, joten varainkeruu on lähes välttämätöntä. Edustuspaidat, mailat, kypärät, sukat, juomapullot – kaikkeen menee rahaa. Tässä tulevat avuksi sponsorit, jotka maksavat joukkueelle esimerkiksi pelishortsit vastineeksi mainostilasta.

Mitä on sponsorointi?

Sponsori on organisaatio, yritys tai yksityishenkilö, joka tukee urheilijoita varojen tai tuotteiden muodossa. Kyse ei kuitenkaan ole lahjasta, vaan kyse on yhteistyöstä, josta kumpikin osapuoli hyötyy, sponsori usein saamalla nimensä tai brändinsä näkyville ja näin lisäten yrityksen näkyvyyttä sekä tunnettuutta.

Mainosvaate on testatusti tehokas tapa markkinoida, ja se saatetaan jopa havaita paremmin kuin ulkomainokset. Mainosvaatteen valttikortti on sen liikkuminen pelaajan päällä, sillä tämän on katsottu edistävän viestin perillemenoa. Kyse on aina sponsorisopimuksesta, ja sitä saattavat koskea erilaiset verotuslait. Tämä kannattaa tarkistaa vaikkapa Urheiluoikeuden yhdistyksen sivuilta.

Mihin sponsorin logo?

Markkinoilla on paljon yrityksiä, jotka tarjoavat sekä tasokkaita vaatteita juuri urheilukäyttöön että niihin tekevät tulevan sponsoripainatuksen. Axonprofil tarjoaa suuren valikoiman muun muassa funktionaalisia treenivaatteita ja urheilulaukkuja, joihin on hyvä lisätä sponsorin nimi.

Mistä sponsoreita?

Sponsorit harvoin tulevat ovelle koputtelemaan, ja sopivaa yhteistyökumppania hakiessa onkin hyvä ottaa ohjat omiin käsiin. Kun oma lähipiiri on käyty läpi, on aika lähestyä yrityksiä reippaasti itse. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin muistaa muutama asia.

  1. Massaviestejä ei kannata lähettää, vaan jokaista yritystä on hyvä lähestyä yksilöllisesti ja tietää jotain heidän alastaan ja toimintaperiaatteistaan.
  2. On hyvä määritellä, minkälaista apua toivoo yritykseltä.
  3. Mitä on tarjota vastineeksi. Sponsorin nimi joukkuepaidassa on hyvä vaihtoehto, mutta näkyvyys sosiaalisessa mediassa, vaikkapa Facebookissa tai Twitterissä on myös monesti houkuttelevaa. Unohtaa ei myöskään pidä messuja, promootioita tai muita julkisia tapahtumia, joissa kumpainenkin osapuoli voi saada nimeään esille.

Muistamisen arvoista on myös, että jokaista yritystä voi yleensä lähestyä vain kerran.