Arpajaisilla varoja urheiluseuralle

Esimerkiksi salibandyharrastus ei aina ole pelkkää pallon perässä juoksemista ja taidolla iskettyjä lämäreitä kohti vastustajan maalia. Jotta oma seura pysyisi pystyssä, ovat erilaiset tempaukset rahan keräämiseksi usein välttämättömiä. Moni salibandyn pelaaja onkin myynyt ilotulitteita uuden vuoden alla tai kaadellut kahvia kotipelin yhteydessä palvelleen kahvikioskin asiakkaille. Uudet varainkeruuvinkit ovat usein tervetulleita seuralle kuin seuralle, joten tässäpä yksi: vanhat kunnon arpajaiset!

lotteryIhmiset heittävät mielellään muutaman lantin peliin jännittääkseen mahdollista voittoa: onhan esimerkiksi huippusuosittu Viking Lotto suomalaisten mieleen vuodesta toiseen ja erilaiset raaputusarvatkin tekevät kioskeilla kauppansa vallan mainiosti. Paljon käytetty ja toimiva kikka varankeruuseen urheiluseuralle onkin tavara-arpajaisten järjestäminen kotipelin tai muun tilaisuuden yhteydessä. Rahapeliala on Suomessa kuitenkin todella voimakkaasti säädeltyä, onko arpajaisten järjestäminen noin vain laillista?

Kuten arvata saattaa, millaisia arpajaisia tahansa ei Suomen lain mukaan saa urheiluseurakaan järjestää. Rahapelejä säätelee Suomessa varsin pitkä ja rönsyilevä arpajaislaki, joka rajaa muun muassa rahapalkintoja sisältävät arpajaiset kokonaan Veikkauksen yksinoikeudeksi. Myös tavara-arpajaisiin tarvitaan pääsääntöisesti lupa, joskin sellainen voidaan myöntää yleishyödylliselle yhdistykselle eli esimerkiksi urheiluseuralle. Niin sanottuja pienarpajaisia, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on korkeintaan 2000 euroa ja joissa voitot arvotaan arpamyynnin kanssa samassa tilaisuudessa, urheiluseura voi kuitenkin järjestää täysin laillisesti ilman erillistä arpajaislupaa. Pienimuotoiset tavara-arpajaiset ovatkin loistava keino salibandyseuran varainkeruuseen.

Vaikka pienarpajaiset saakin järjestää ilman arpajaislupaa, on niistä kuitenkin tehtävä tilitys ja laadittava arvontapöytäkirja, mikäli arpoja myydään muillekin kuin seuran jäsenille. Arvontapöytäkirjaan on merkittävä:

 • Arpajaisten toimeenpanoaika, -paikka ja -tapa
 • Myytyjen arpojen kokonaismäärä
 • Tapa, jolla arvonta suoritetaan
 • Tieto siitä, kuka arvonnan suorittaa

Lisäksi laadittavaan tilitykseen kuuluvat seuraavat tiedot:

 • Missä ja milloin arpajaiset on järjestetty
 • Arpojen yhteenlaskettu myyntihinta
 • Arpajaisilla tienatut kokonaistulot
 • Arpajaisista koituneet toimeenpanokulut
 • Arpajaisista saatu tuotto
 • Kenelle ja milloin tuotto on luovutettu
 • Mihin tarkoitukseen tuotto aiotaan käyttää

Arpajaisten järjestämiseen kuuluu siis jonkin verran paperityötä, mutta mistään mahdottomasta urakasta ei kuitenkaan ole kysymys. Jos mukavia tuotepalkintoja saa jostakin haalittua, kannattaa arpajaisten pitäminen ehdottomasti!